عمل انحراف چشم چیست؟ چه کاربردی دارد؟ این ها سوالاتی به شمار می روند که ممکن است بیشتر شما با آن مواجه بوده و به دنبال دریافت پاسخی مناسب برای آن باشید به همین جهت تصمیم گرفتیم تا طی این نوشتار به بررسی جامع این بیماری پرداخته و به این طریق اطلاعات لازم را به شما انتقال دهیم. لازم به ذکر است زمانی که چشم ها به یک دیگر در یک راستا قرار نداشته باشند و نتوانند با هم یک شی را نگاه کنند می گوییم فرد دچار انحراف چشم شده است.
انحراف چشم را با نام استرابیسم نیز می شناسند که در صورت بروز لازم است حتما زیر نظر متخصص چشم پزشکی دروه های درمانی آن طی گردد تا در ادامه با مشکلات بیشتری مواجه نشوید. انحراف چشم به شکل های مختلفی بروز می یابد و این اشکال به صورت انحراف به سمت داخل ، انحراف به سمت خارج ، انحراف به سمت پایین و بالا هستند اما ممکن است گاهی به صورت ترکیب این حالات نیز رخ دهند. به طور معمول بیماری انحراف چشم میان کودکان شایع تر است اما برخی از بزرگسالان نیز به آن مبتلا می شوند.
بیماری استرابیسم چیست؟
قبل از بررسی عمل انحراف چسم (استرابیسم) لازم است بدانید بیماری استرابیسم همان انحراف چشم است که به دلیل ناهماهنگی چشم ها رخ می دهد به این صورت که چشم ها در یک راستا قرار نداشته و نمی توانند به طور همزمان یک شی را ببینند. به طور شایع میان کودکان وجود داشته و انواع مختلفی دارد و دلایل مختلفی می توانند موجب بروز این بیماری شوند. براساس یک مجموعه علائم می توان گفت فرد دچار انحراف چشم شده است که نباید آن ها را نادیده گرفت.
دلایل اصلی بروز انحراف چشم (استرابیسم)
همان گونه که در بخش های قبل نیز بیان نمودیم دلایل بسیاری وجود دارند که زمینه ابتلا به انحراف چشم را فراهم می سازند که لازم است با ان ها شوید. از مهم ترین دلایل بروز این بیماری که شناخت آن ها قبل از انجام عمل انحراف چشم (استرابیسم) می توان به موارد زیر اشاره نمود که هرکدام اهمیت خاص خود را دارند.
- عوارض جراحی های چشمی
- بیماری ام اس
- آسیب های مغزی در دوران جنینی
- بیماری های تیروئیدی
- نشانگان داون
- فشار خون بالا
- دیابت
- سمته های مغزی
- آسیب های مربوط به دوران زایمان
- تومورهای چشمی یا مغزی
- عامل های ارثی انحرافات چشمی
- آسیب های مغزی با وارد شدن آسیب به سر
- عدم وجود توازن میان عضلات چشمی
مهم ترین علائم انحراف چشم
در این بخش از نوشتار خود قصد داریم تا به بررسی مهم ترین علائم نشان دهنده بیماری انحراف چشم بپردازیم تا به این طریق بتوانید بهتر این دسته از بیماری های چشمی را تشخیص دهید.
- خستگی بیش از حد چشم ها
- حساس بودن چشم ها به نور
- عدم تشخیص دادن عمق در بینایی
- مشکل در خواندن مطالب
- تاری دید
- دوبینی
- سردرد هنگام فعالیت چشم ها
درمان انحراف چشم
بیماری استرابیسم هم در بزرگسالان و هم در کودکان رخ می دهد و نمی توان آن را تنها به سنین خاصی محدود نمود. زمانی که فرد به این بیماری مبتلا می گردد لازم است حتما دوره های درمانی لازم را طی نماید و در صورت نیاز به عمل انحراف چشم ( استرابیسم ) اقدامات لازم را در راستای آن ها انجام دهد تا در ادامه با بیماری های وخیمی تر مواجه نگردد.
از مهم ترین نکاتی که لازم است در این راستا بدانید این است که انحراف چشم در بزرگسالان عمدتا ناشی از دوربینی های شدید ، تومورهای مغزی و عیوب انکساری است که نباید نادیده گرفته شوند. درمان هایی که برای افراد بزرگسال و کودکان در نظر گرفته می شوند کاملا متفاوت بایک دیگر هستند. در واقع می توان گفت رویکردهای درمانی متفاوتی برای این افراد وجود دارند که برای دریافت این مجموعه درمان ها لازم است از متخصصین چشم کمک گرفت.
تشخیص انحراف چشم (استرابیسم)
تمام کودکان باید از بدو تولید خود توسط پزشکان خانواده ، متخصصین اطفال یا چشم پزشک ها مورد معاینه قرار گیرند تا در صورت وجود هرگونه مشکلی بتوان آن ها را تشخیص داد. این امر برای انحراف چشم نیز صدق می کند و نباید نادیده گرفته شود. لازم به ذکر است که این دسته معاینات برای افرادی که خانواده های آن ها نیز به این بیماری مبتلا هستند اهمیت بسیار بالایی دارد.
درمان انحراف چشم در بزرگسالان
از مهم ترین راهکارهای درمانی برای انحراف چشم در بزرگسالان می توان موارد زیر را نام برد که نقش موثری را درمان بیماران ایفا می کنند.
- عمل انحراف چشم (استرابیسم)
- تزریق نمودن بوتاکس یا دیسپورت ها
- تجویز نمودن عینک هایی که حاوی دمنشور هستند.
- تجویز نمودن عینک های دو کوناکونی
- بستن چشم قوی تر برای برطرف نمودن تنبلی های چشم دیگر
- استفاده از قطره ها و پمادهای چشمی مناسب
درمان نمودن انحراف چشمی کودکان
حال که با نحوه درمان انحراف چشم در بزرگسالان آشنا شدید لازم است اشاره ای نیز به نحوه درمان این دسته بیماری ها درکودکان نیز داشته باشیم. برخی کودکان ممکن است از بدو تولد خود درگیر این بیماری بوده و یا بعدها به آن مبتلا شوند بنابراین نمی توان در این راستا نظر قطعی داد. زمانی که نتوان این انحرافات چشمی را در کودکان درمان نمود کودک با تنبلی چشم نیز مواجه شده و این امر موجب می شود تا دید خود را نیز از دست دهد.
از مهم ترین راهکارهای درمانی که امروزه برای درمان نمودن این انحرافات چشمی در کودکان مورد استفاده قرار می گیرند می توان به بستن چشم سالم طی روز اشاره نمود تا به این طریق از بروز تنبلی در چشمی که دچار مشکل شده است جلوگیری کرد اما نمی توان عمل انحراف چشم را نیز نادیده گرفت.
عمل انحراف چشم (استرابیسم)
جهت درمان نمودن انحراف چشم می توان از جراحی نیز استفاده نمود که عمدتا در کودکان به واسطه بیهوشی و در افراد بزرگسال با استفاده از بی حسی های موضعی انجام می پذیرند. طی جراحی هایی که بر روی چشم ها برای درمان نمودن این بیماری ها انجام می شوند پلک ها با استفاده از ابزارهای ویژه ای باز می شوند و به این طریق برش هایی را بر غشای نازک و شفاف چشم می زنند. پس از انجام این برش ها عضلات چشم ها تغییر داده می شوند تا انحرافات به وجود آمده از بین بروند. از مهم ترین نکاتی که لازم است بدانید استفاده از جراحی در زمان مناسب است به این صورت که حتما باید متخصصین چشم در این رابطه مشورت نموده سپس اقدام به جراحی نمایید.