با رواج استفاده از وسایل الکترونیکی، بیماریهای چشم انسان بیشتر شایع شدهاند و نیاز به چشم پزشک خوب ضروری است. امروزه در میان افرادی که روزانه ساعاتی طولانی از وسایل الکترونیکی استفاده میکنند، افراد عینکی بیش از افراد غیرعینکی هستند و از آن جا که استفاده از عینک ممکن است برای بسیاری از افراد خوشایند نباشد، بنابراین عملهای جراحی جایگزین، رواج پیدا کردهاند. عمل جراحی پی آر کی (PRK)، عمل لازک (Lasek) و عمل لیزیک (Lasik) سه نمونه از روشهای درمانی برای اصلاح بیماریهای انکساری چشم هستند که با انجام تغییراتی روی قرنیه چشم، عیبهای آن را برطرف میکنند. عمل پی آر کی PRK دوره نقاهت کوتاهتری دارد، عوارض جانبی کمتری از آن گزارش شده است و نسبت به عمل لازک و عمل لیزیک محبوبتر است.
عمل PRK چیست؟
پزشکی مدرن، راههایی را برای درمان بیماران انتخاب میکند که با کمترین آسیب، بیشترین بازدهی درمانی را داشته باشند. عمل PRK درواقع به مجموعه اقدامات درمانی مشخصی گفته میشود که با جراحی روی قرنیه، بیماریهای چشمی ناشی از عدم تطابق تصویر روی شبکیه را بهبود میبخشد.
عمل PRK چگونه انجام میشود؟
عیبهای انکساری چشم، یعنی بیماریهای چشمی معروفی مثل نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیک که هر کدام به نوعی مانع از دریافت تصویر واضح و درست در چشم میشوند. برای انجام عمل PRK نیاز به تشریفات خاصی نیست و برخلاف تصور عموم مردم، عملی بسیار ساده است.
برای انجام این عمل پس از آنکه چشم را با استفاده از داروهای موضعی بی حس کردند، بخشهای محیطی قرنیه (ضخیمترین و بیرونیترین لایهی چشم) را تراش میدهند تا ناهمواریها و ناهماهنگیهای سطح این لایهی چشم بهبود پیدا کند و عیبهای انکساری چشم هم برطرف شوند.
مراقبت بعد از عمل پی آر کی چشم
عمل PRK از آن دست عملهایی است که بهبودی از آن ممکن است چندین ماه طول بکشد. به همین دلیل اغلب متخصصان چشم میگویند مراقبتهای بعد از عمل، از خود عمل سختتر هستند. بعد از انجام عمل معمولا از لنزهای تماسی (Contact lens) استفاده میشود تا پوشش سطح قرنیه (اپی تلیوم) از آسیبهای بعد از عمل در امان بماند.
استفاده از دارو بعد از عمل PRK
آنتی بیوتیکها و کورتیکواستروئیدها (Corticosteroids) دو نمونه از داروهایی هستند که بعد از عمل PRK استفاده میشوند. آنتی بیوتیکها، قرنیه چشم را از بیماریهای میکروبی در امان نگه میدارند و داروهای کورتیکواستروئید از التهاب بافت چشم که پس از عمل آسیبپذیر میشود، جلوگیری میکند.
مراقبت از چشم تا چه زمانی باید ادامه پیدا کند؟
تشخیص این موضوع بر عهده پزشک است و بیمار باید پس از عمل PRK چند نوبت برای ویزیت و معاینه به پزشک مراجعه کند. اتمام دوران نقاهت پس از عمل وابسته به آن است که پوشش سطحی قرنیه یا همان اپی تلیوم، چه زمانی بهبود پیدا کند.
مزایای عمل prk
- عمق لیزر کمتر از لیزیک میباشد.
- بهترین گزینه برای بیماران مبتلا به قرنیه نازک
- بدون ریسک، خطر و عوارض فلپ قرنیه
- بدون کاهش ضخامت قرنیه
معایب عمل prk
- زمان بهبود بیشتر از عمل لیزیک
- افزایش خطر عفونت، التهاب و زخم بعد از عمل
- احساس درد بیشتر در مقایسه با عمل لیزیک
چرا عمل PRK محبوب است؟
در مقایسه با روش درمانی لیزیک که روشی مدرنتر و جدیدتر است، عمل PRK همچنان در سراسر جهان محبوب است. علت این امر را شاید بتوان در چند نکته خلاصه کرد؛ اول از همه باید توجه داشت که انجام این عمل با دقت بسیار بالا، بسیاری از عیبهای بینایی را اصلاح خواهد کرد. در درجه دوم زمان عمل جراحی PRK بسیار کوتاهتر از روش مدرنتر لیزیک است و در نهایت سومین دلیل محبوبیت این عمل شاید امکان انجام آن بر روی افراد مختلف است. افرادی که قرنیههایی نازکتر از سایر افراد دارند، معمولا برای عملهای جراحی کار سختتری در پیش دارند اما عمل PRK به راحتی بر روی قرنیه چشم این افراد هم قابل انجام است و خطری برای آنها ندارد.
عمل PRK چه تفاوتی با لیزیک دارد؟
حال شاید برایتان سوال باشد که عمل PRK چه تفاوتی با روش درمانی مدرنتر لیزیک دارد؟ بیان تفاوت این دو عمل جراحی شاید از لحاظ علمی ساده و قابل فهم نباشد اما در این مقاله سعی میکنیم به سادهترین زبان ممکن تفاوت این دو را برای شما روشن کنیم.
در عمل لیزیک، ناحیه یا نواحی تحت درمان توسط چشمپزشک مشخص شده و با استفاده از یک فلپ، راه را برای دسترسی به آن ناحیه یا نواحی هموار میکنند. این درحالی است که در عمل جراحی PRK تمام لایه مخاطی سطح قرنیه (همان اپی تلیوم) برای انجام جراحی تخلیه میشود.
آیا عمل PRK همراه با درد است؟
در پاسخ به این سوال باید گفت، انجام عمل PRK با درد بیشتری نسبت به لیزیک همراه است. این تفاوت در درد به این دلیل است که گیرندههای عصبی در سطح قرنیه که عمل PRK در آنجا انجام میشود، بسیار بیشتر از گیرندههای عصبی در لایههای عمقیتر قرنیه هستند. بنابراین انجام این عمل اگرچه فرآیندی سادهتر است و دوره درمانی کوتاهتر دارد، اما درد آن نسبت به عمل لیزیک بیشتر خواهد بود.
آیا پس از عمل PRK چشم خشک میشود؟
اندام چشم بهصورت طبیعی باید در محیطی مرطوب فعالیت کند. کاسه چشم و بافت اطراف حلقه چشمی بهطور معمول رطوبت مورد نیاز چشم را تامین میکنند. اگرچه بسیاری از بیماران پس از انجام عمل لیزیک از خشکی چشم شکایت داشتهاند، اما بیماران در سراسر جهان، کمتر خشکی چشم پس از انجام عمل PRK را گزارش کردهاند.
عوارض عمل پی آر کی چشم
معمولا در بیماریهای چشم و درمانهای آن، عدم آسیب به سایر بخشها، بسیار اهمیت دارد. حساسیت بسیار بالای عصبهای چشم، این اندام را بسیار آسیبپذیر کرده است. در عمل PRK هم مهمترین نگرانی، آسیبدیدن سایر بخشهای چشم پس از انجام عمل جراحی است. منابع علمی معتبر نوشتهاند در عمل PRK احتمال آسیب به مهمترین لایههای قرنیه چشم مثل لایه فلپ بسیار ضعیف است و از این رو عملی بسیار متداول محسوب میشود. اگرچه پس از عمل، کمتر عوارض جدی گزارش شده است، اما ممکن است عوارضی احتمالی مثل حساسیت به نور در برخی از افراد مشاهده گردد.
هزینه عمل پی آر کی
هزینه عمل پی آر کی چشم به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. یکی از موارد تاثیر گذار در هزینه عمل پی آر کی چشم نوع و شدت خطای انکساری است. هر چقدر خطای انکساری بیمار بالاتر باشد هزینه عمل نیز افزایش پیدا می کند. به عنوان مثال افرادی که دچار آستیگماتیسم هستند متوجه میشوند که هزینه جراحی آنها بالاتر است. جهت اطلاع از قیمت نهایی هزینه عمل PRK با ما تماس بگیرید و یا فرم زیر را پر کنید تا در اولین فرصت تماس بگیریم.